Działalność człowieka już dziś, stanowi dla Ziemi wielkie obciążenie. Naukowcy przewidują, że znajdujące się na naszej planecie ekosystemy, nie będą zdolne zapewnić przyszłym pokoleniom, normalnych warunków życia. Widać to, po nasilających się szkodach spowodowanych przez powodzie, intensywne opady, huragany, susze, przymrozki, gradobicia, osuwiska ziemi, itd. Te szkody, negatywnie oddziałują na rytm biologiczny uprawianych roślin. Dodatkowo wzrost stosowania syntetycznych nawozów mineralnych, zaburza homeostazę. Dlatego pamiętajmy, iż polskie i unijne prawo, mówi o tym, że nad chemiczne metody zwalczania chorób, przedkładać należy metody biologiczne, fizyczne i inne metody niechemiczne.
Co roku nasza planeta traci do 50000 km² gleb, w skutek jej degradacji. Wzrasta zużycie nawozów sztucznych – w 1950 r. wynosiło 14 mln ton, a w 2018r. już 160 mln ton, czyli ponad 11 razy więcej, przy tylko trzykrotnym wzroście plonowania.
Nasze technologie pomogą rolnikom w rozwiązywaniu najważniejszych problemów związanych z glebą i uprawą roślin. Wprowadzenie biologizacji do rolnictwa i ograniczanie nawozów syntetycznych, jest naszą główną misją.
Nasze wyroby dla rolnictwa, to kompozycje pożytecznych mikroorganizmów, preparaty drożdżowe, aminokwasowe, witaminowe, nawozy organiczne, biostymulatory, odżywki dolistne, adiuwanty, i repelenty, preparaty krzemowe i mineralne. Zawartość i skład mikroorganizmów w naszych wyrobach powoduje, że mają właściwości insektycydu, są przeciwgrzybicze, a także przywracają równowagę mikrobiologiczną chroniąc tym samym rośliny i zwierzęta przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami.
Bakterie kwasu mlekowego z rodziny Bifidiobacterium zakwaszają glebę, co stanowi znakomitą barierę przed chorobami. Są ściśle beztlenowe. Odgrywają ogromną rolę w konserwowaniu pokarmu dla bydła. Liście roślin upakowane w silosach, do których doda się melasy lub kwasów organicznych (w celu zwiększenia stosunku węgla do azotu) stwarzają idealne warunki do wzrostu bakterii mlekowych i do kontrolowanej fermentacji mlekowej.
reprezentują grupę drożdży, które odpowiadają za rozkład cukrów w warunkach beztlenowych, produkując etanol oraz dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla ma właściwości spulchniające i przyczynia się do spulchnienia gleby, a tym samym do lepszego jej natlenienia. Drożdże utrzymują również odpowiednie kwaśne pH gleby oraz właściwy potencjał oksyredukcyjny.
Bakterie kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus, są względnymi tlenowcami. Lactobacillus Plantarum oprócz fermentacji mlekowej przekształca pentozę do mleczanu i octanu, co bardzo sprawnie zakwasza środowisko, tworząc barierę dla innych gatunków bakteriiw którym się rozwija. Obniżenie pH w wyniku tworzenia kwasu mlekowego przez te bakterie, przyczynia się do przedłużenia trwałości wędlin, których nie trzeba gotować.
Bakterie purpurowe z grupy Pseudomonas. Główną ich właściwością jest utlenianie siarkowodoru do siarczanu bez wytwarzania siarki jako produktu pośredniego. Są najbardziej wszechstronne metabolicznie ze wszystkich dotąd poznanych mikroorganizmów. Ostatnio odkryto, że bakteria Rhodopseudomonas palustris ma możliwość rozkładania węglowodorów aromatycznych jak fenol, benzoesan a nawet benzen, a więc przyczynia się do oczyszczania środowiska ze szkodliwych substancji. Reakcje te nie są jednak jeszcze szczegółowo poznane.
Działalność człowieka już dziś, stanowi dla Ziemi wielkie obciążenie. Naukowcy przewidują, że znajdujące się na naszej planecie ekosystemy, nie będą zdolne zapewnić przyszłym pokoleniom, normalnych warunków życia. Widać to, po nasilających się szkodach spowodowanych przez powodzie, intensywne opady, huragany, susze, przymrozki, gradobicia, osuwiska ziemi, itd. Te szkody, negatywnie oddziałują na rytm biologiczny uprawianych roślin. Dodatkowo wzrost stosowania syntetycznych nawozów mineralnych, zaburza homeostazę. Dlatego pamiętajmy, iż polskie i unijne prawo, mówi o tym, że nad chemiczne metody zwalczania chorób, przedkładać należy metody biologiczne, fizyczne i inne metody niechemiczne.
Mieczysław Górny
Co roku nasza planeta traci do 50 000 km² gleb, w skutek jej degradacji. Wzrasta zużycie nawozów sztucznych – w 1950 r. wynosiło 14 mln ton, a w 2018r. już 160 mln ton, czyli ponad 11 razy więcej, przy tylko trzykrotnym wzroście plonowania.
Nasze technologie pomogą rolnikom w rozwiązywaniu najważniejszych problemów związanych z glebą i uprawą roślin. Wprowadzenie biologizacji do rolnictwa i ograniczanie nawozów syntetycznych, jest naszą główną misją.
Gospodarstwo powstało w 1913 r. (jeszcze w czasach rozbioru Polski pod niewolą zaboru Rosyjskiego Caratu) jako darowizna hrabiego Sobańskiego dla kursów przemysłowo-rolnych, a od 1921 r. jest własnością SGGW.
Rolniczy Zakład Doświadczalny w Chylicach to 15 lat doświadczeń w stosowaniu kompozycji pożytecznych mikroorganizmów.
Powierzchnia upraw: 440 ha, w tym ziemniaki na chipsy 200 – 220 ha, kukurydza na ziarno 220-240 ha.
Gleby z przewagą V-VI klasy bonitacyjnej, które są najniższymi klasami jakości gleb w Polsce.
Kilka lat aplikacji pożytecznych mikroorganizmów (do gleby i w formie oprysków roślin) wpłynęło na poprawę jakości i ilości plonów. Plony ziemniaków wzrosły z 7 ton/ha w 2001 r. do 25 ton/ha w 2009 r. Pomimo, że w gospodarstwie uprawiane były głównie kukurydza i ziemniaki, czyli rośliny bardzo eksploatujące glebę, to poprawiła się zawartość przyswajalnego fosforu i potasu, a zawartość substancji organicznej w glebie wzrosła od 0,3 – 1,5%.
Nasze wyroby dla rolnictwa, to kompozycje pożytecznych mikroorganizmów, preparaty drożdżowe, aminokwasowe, witaminowe, nawozy organiczne, biostymulatory, odżywki dolistne, adiuwanty, i repelenty, preparaty krzemowe i mineralne.
Zawartość i skład mikroorganizmów w naszych wyrobach powoduje, że mają właściwości insektycydu, są przeciwgrzybicze, a także przywracają równowagę mikrobiologiczną chroniąc tym samym rośliny i zwierzęta przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami.
Bakterie kwasu mlekowego z rodziny Bifidiobacterium zakwaszają glebę, co stanowi znakomitą barierę przed chorobami. Są ściśle beztlenowe. Odgrywają ogromną rolę w konserwowaniu pokarmu dla bydła. Liście roślin upakowane w silosach, do których doda się melasy lub kwasów organicznych (w celu zwiększenia stosunku węgla do azotu) stwarzają idealne warunki do wzrostu bakterii mlekowych i do kontrolowanej fermentacji mlekowej.
reprezentują grupę drożdży, które odpowiadają za rozkład cukrów w warunkach beztlenowych, produkując etanol oraz dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla ma właściwości spulchniające i przyczynia się do spulchnienia gleby, a tym samym do lepszego jej natlenienia. Drożdże utrzymują również odpowiednie kwaśne pH gleby oraz właściwy potencjał oksyredukcyjny.
Bakterie kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus, są względnymi tlenowcami. Lactobacillus Plantarum oprócz fermentacji mlekowej przekształca pentozę do mleczanu i octanu, co bardzo sprawnie zakwasza środowisko, tworząc barierę dla innych gatunków bakteriiw którym się rozwija. Obniżenie pH w wyniku tworzenia kwasu mlekowego przez te bakterie, przyczynia się do przedłużenia trwałości wędlin, których nie trzeba gotować.
Bakterie purpurowe z grupy Pseudomonas. Główną ich właściwością jest utlenianie siarkowodoru do siarczanu bez wytwarzania siarki jako produktu pośredniego. Są najbardziej wszechstronne metabolicznie ze wszystkich dotąd poznanych mikroorganizmów. Ostatnio odkryto, że bakteria Rhodopseudomonas palustris ma możliwość rozkładania węglowodorów aromatycznych jak fenol, benzoesan a nawet benzen, a więc przyczynia się do oczyszczania środowiska ze szkodliwych substancji. Reakcje te nie są jednak jeszcze szczegółowo poznane.
Probiotyki doglebowe i dolistne, biostymulatory, odżywki i nawozy organiczne, pomogą Ci w uzyskaniu lepszych plonów za niższą cenę.
Dowiaduj się o naszych promocjach i specjalnych ofertach jako pierwszy